moshaverrkhob
moshaverrkhob

همه چيز درباره تاب آوري

تاب آوري چيست؟
تاب آوري به معناي ظرفيت مقابله كردن با دشواري ها، استرس ها و گذشتن از آن ها مي باشد، در صورتي كه انسان ويژگي تاب آوري راداشته باشد مي تواند در مقابل اتقافات سخت پايدار باشد و با دشواري ها و سختي ها مقابله كند و آن ها را پشت سر بگذارد تا به موفقيت ها و شايستگي هايي در زندگي اجتماعي، تحصيلي و شغلي خود برسد.

موضوع تاب آوري در روند آزمون و خطا در زندگي ايجاد مي شود و در افراد مختلف متفاوت است به طوري مي تواند باعث رشد و ارتقا فرد شود يا رسيدن به رشد و موفقيت فرد كاهش يابد.

تاب آوري محصول ويژگي هاي شخصيتي فرد و محيط مي باشد و از طريق آموزش، يادگيري، تكرار و تمرين و تجربه به دست مي آيد.

تعريفي ديگري از تاب آوري اين است، زماني كه فرد در زندگي پيشين خود با موانع و مشكلاتي رو به رو شده است و به دنبال راه هاي جديد براي مقابله با اين مشكلات مي باشد.

تاب آوري مرز باريكي دارد ميان قوي تر شدن پس از به وجود آمدن يك حادثه و با نااميدي و شكست. زماني كه فرد در برابر حادثه تحمل كرد بعد از موفقيت به شخصي قوي تبديل مي شود.

تاب آوري در افراد چگونه است؟
افراد نسبت به خودشان احساس ارزشمند بودن دارند و به توانايي هايي كه به دست آورده اند افتخار مي كنند.
آن ها سعي مي كنند نقاط مثبت شان را شناسايي كنند و آن ها را پرورش دهند هم چنين با بررسي نقاط منفي آن ها را از خودشان دور كنند. آن ها نقاط منفي را پنهان نمي كنند و آن را به عنوان ويژگي هاي خود قبول دارند.

افراد تاب آور به آينده اميدوار هستند و اعتقاد دارند كه مي توانند خودشان آن طور كه دوست دارند آينده شان را بسازنند، احساس اميدواري و هدفمندي در اين افراد به خوبي نشان داده مي شود.
افراد تاب آور مهارت هاي اجتماعي را به خوبي ياد گرفته اند و مي توانند سنگ صبور ديگران باشند و در موقعيت هاي بحراني و سخت انرژي خودشان را حفظ كنند.
يكي از ويژگي هاي اين افراد همدلي آن ها با ديگران و برقراري رابطه آرامش بخش با افراد مي باشد.
اعتماد به نفس اين افراد بالا است و به خودشان و توانايي هايشان ايمان دارند و مي توانند به خوبي از پس مشكلات برآيند.
افرادي كه ويژگي تاب آوري دارند در موقعيت هايي كه لازم است از مشاور، روانشناس، كتاب يا خانواده كمك مي گيرند تا مشكلاتشان را حل كنند.
اين افراد خودشان را قرباني و ناتوان تصور نمي كنند بلكه سعي مي كنند شخصيتي نجات دهنده داشته باشند و باور دارند كه مي توانند با مشكلات مقابله كنند و از پس مشكلات برآيند.
افراد تاب آور با مهارت حل مسئله به خوبي آشنا هستند و با استفاده از آن مي توانند به راه حل هاي امن و مطمئن برسند در حالي كه ديگران در اين موقعيت ها نمي توانند به راه حل مفيدي برسند و با مشكلاتي رو به رو مي شوند.
آن ها اين موضوع را به خوبي درك مي كنند كه زندگي پر از مشكلات است و آگاه هستند كه مشكلات در زندگي همه افراد وجود دارد در نتيجه نااميد نمي شوند و سعي مي كنند مشكلات را به خوبي حل كنند.


تاب آوري آموختني است يا ارثي؟
شايد در ابتدا تصور كنيد افرادي كه داراي ويژگي تاب آوري هستند از ابتدا اين شكلي زاده شده اند اما اين فكر كاملا غلط است همانطور كه هيچ قهرماني، قهرمان به دنيا نيامده است.

ويژگي تاب آوري يك نوع مهارت است و فرد مي تواند آن را ياد بگيرد، توجه داشته باشيد تاب آوري ذاتي نبوده و با آموزش، تمرين و تجربه مي توان آن را كسب كرد. در صورتي كه اين ويژگي را در خودتان نداريد با تمرين مي توانيد آن را در خودتان تقويت نماييد.

چگونه تاب آور شويم؟
قطعا اين سوال براي شما پيش آمده است كه فرد در تاب آوري چه كاري انجام مي دهد.

افرادي كه داراي ويژگي تاب آوري هستند از موقعيت هاي دشوار زندگي شان براي خود فرصت ايجاد مي كنند، نگرش آن ها متفاوت است و به جاي آن كه مشكل را بزرگ و تبديل به فاجعه كنند و يا در تبعات آن گير كنند سعي مي كنند با استفاده از ويژگي ها و توانايي هايشان از پس مشكل برآيند و براي آن راه حلي را پيدا كنند.

اين افراد زماني كه با مشكلات و گرفتاري رو به رو مي شوند روحيه خودشان را از دست نمي دهند و دچار آسيب هايي رواني نمي شوند، بلكه سعي مي كنند از سختي هاي ايجاد شده براي خودشان فرصت بسازند و براي حل مشكلشان راه حلي پيدا كنند.

منبع:كانون مشاوران ايران-همه چيز درباره تاب آوري

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1400/12/6  ] [ ۰۸ ] [ moshaverrkhob ] [ ]

تكنيك افزايش تاب آوري در روانشناسي

شايد براي شما هم اين اتفاق افتاده باشد كه با خانواده اي برخورد كرده باشيد كه محيطي پرچالش و پر استرس داشته اند و اعضاي آن در معرض آسيب هاي زيادي قرار داشته اند.

ولي با اين وجود فرزنداني موفق از دل اين خانواده ها بيرون آمده و اين موفقيت در ذهن همه سوال ايجاد كرده و باعث شده كه همگان در گفت و گوهاي روزمره خود از فرزند يا فرزندان اين خانواده براي ديگران مثال بزنند و داستان را اينگونه تعريف كنند كه با وجود مشكلات خانوادگي زياد، اين فرزند بسيار موفق و همه چيز تمام شد.

حتي ممكن است اين اتفاق را يك معجزه بدانيد يا اينكه آن فرد را دل خود تحسين كنيد و با خود بگوييد چقدر آدم توانمندي بوده كه با وجود مشكلات به اين وسيعي توانسته است اينطور پيشرفت كند و خود را از آسيب هاي پيش رو مصون نگه دارد، در واقع ممكن است شما در ذهن خود او را فرد توانمند و قوي بدانيد ولي دقيقا ندانيد كه اين توانمندي از چه نوعي است و چه نام دارد.

اين توانمندي همان مهارت تاب آوري است، وجود مهارت تاب آوري در اينگونه افراد باعث شده است كه با وجود مشكلات و استرس هاي محيطي بتوانند به مسير خود ادامه دهند و آسيب كمتري ببيند و البته بسيار پيش مي آيد كه فرزندان يك خانواده بسيار متفاوت از يكديگر در برابر مشكلات خانوادگي واكنش نشان مي دهند و ممكن است فردي با وجود كوچكترين مشكلي احساس درماندگي كند و آسيب هاي زيادي به وي وارد شود، در اينگونه شرايط مي توانيم بگوييم كه تاب آوري فرد بسيار پايين است.

تعريف تاب آوري
تاب آوري، يك فرايند، توانايي يا پيامد مقابله موفقيت آميز با شرايط تهديد كننده است. به بيان ديگر تاب آوري، مقابله مثبت در واكنش به شرايط ناگوار است.

البته تاب آوري، تنها پايداري در برابر آسيب ها يا شرايط تهديدكننده نيست و حالتي انفعالي در رويارويي با شرايط خطرناك نمي باشد، بلكه شركت فعال و سازنده در محيط پيراموني خود است.

مي توان گفت تاب آوري، توانمندي فرد در برقراري تعادل زيستي – رواني در شرايط خطرناك است.

مولفه هاي تاب آوري چيست؟
تاب اوري داراي سه مولفه شناختي – هيجاني و رفتاري است.

مولفه شناختي
شامل افكار و نوع تفسير فرد از يك واقعه و اتفاق است.

در واقع نوع افكار فرد در چگونگي واكنش نشان دادن به آن موقعيت بسيار مهم است. اگر فرد هميشه عادت به اين داشته باشد كه وقايع و اتفاقات را به بدترين شكل ممكن تفسير كند و اينطور تصور كند كه اتفاقي كه افتاده هيچ راه حلي ندارد قطعا احساس درماندگي مي كند و به همين دليل در چنين شرايطي آسيب هاي رواني زيادي متوجه وي هستند، در مقابل افكار مثبت و تحليلي باعث مي شود كه قبل از هر نوع سوء برداشتي از اتفاق، تحليل و ارزيابي شرايط و نحوه مقابله درست با آن شرايط صورت بگيرد.

منبع:مركز مشاوره و روانشناسي مشاورانه-تكنيك افزايش تاب آوري و تحمل سختي در روانشناسي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1400/2/28  ] [ ۱۷ ] [ moshaverrkhob ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
لینک دوستان
قالب وبلاگ
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 1
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب